
Affärsidé:
Marketing i Sverige AB:
Vi är ett aktiebolag som hjälper företag med deras marknadsföring och management samt utvecklar företaget med ESG principer, och får en fot in på den hållbara marknaden. Affärsidén är att vi erbjuder IT och Managementtjänster, så som ny webbapp (www.ica.se) och en ny hemsida, samt omstrukturering av ICAs plan för transparens och hållbar försäljning för att minska risken för Green Wash. ICA har redan en stark positionering i ju med reklamen på TV och den kommer vi nyttja för expansion av god ekologisk mat som är igenom appen där sociala hållbara aspekter tas upp: Färsk mat direkt till staden, direkt från bonden med hjälp av ett team som har ”bud” eller ”eko bud” som laverar maten snabbt och direkt, precis som foodora. Vi kommer behöva ändra ICAs lokaler och leverantörer, som är tillgängliga på landet där grossisterna och ekologiska- som biodynamiska bönderna finns och ICA verkar för att distribuera ekologisk närodlad mat till stadsbor.
Beskrivning av tjänst: ICA har för närvarande nog den bästa positioneringen och finansiell ställning bland vanliga matbutiker i ju med ett starkt varumärke förankrat i den svenska själen som tex andra varumärken som “Systembolaget” och “Tele2” som upplevs som ”fredagsmys”. Vi rekommenderar att ICA kommer behöva omställa för att hinna i kapp det kunder önskar, då många föredrar ekologiska produkter och blivit kräsnare. Vi kommer se till att ICA får en ny stärkt position igenom att vi blir “glocala”. Lokala som globala. Det vill säga uppmuntra bönder att odla ekologiskt, på plats i landskapet, samt få mat hemma direkt i myssoffan. Vi inom Marketing i Sverige AB kommer använda UI & UX i appen för att highlighta ekologiska produkter, och påbörja arbetet med att öka slututförsäljning av icke ekologiska produkter. Och därmed, genom att låta ICA ta in ekologiska varor, och ingå i avtal med KRAV i en större omfång, vara med i en del av omställningen och nå målen enligt Agenda 30 som är stadgad i Paris 2015.
Bakgrund:
Vi vill att ICA ska erbjuda ekobönder att igenom en premie som skall heta ”Eko Premien”, som går ut på att utveckla sina produkter/tjänster åt det ekologiska eller biodynamiska hållet. Vi kommer även erbjuda och uppmärksamma, samt inbjuda odlare, grossister och ekologiska bönder att med premien uppmuntra att gå i avtal med i KRAV – märkt och ICA kan då bekosta värdet av Eko Premien, när avtal mellan KRAV märkt, och fler och fler ekobönderna skrivits in. Vi såg ett hål på marknaden gällande marknadsföring och utveckling av etiska företag därför startade vi detta bolag. Kunderna efterfrågar alltmer ekologiska och hållbara lösningar och konkurrensen har blivit hårdare, då kunden numera kan kolla upp mera om köpinformation än vanliga fall. Många av våra kunder, vet inte vart de ska börja för att införa ESG principer. Vart kommer maten ifrån? Är det närodlade grödor och kött utan tillsatser som hormoner, eller onödiga kemikalier? Är det närodlat, men inte ekologiskt och inte heller biodynamiskt? Vi kommer flytta ICA:s verksamhet in i vardagsrummet i staden och ute i staden. Igenom ICA:s starka varumärke och transparenta närvaro på den roliga och mysiga TV reklamen, kan vår synlighet ökas och kan boosta marknadsföringen för eko reko produkter och för att få mat lämnad både hemma som var som helst.
Varumärkesbygge:
I ju med att ICA redan är en väldigt bra och etablerat varumärke, behöver vi se över det som handlar om att inte hamna i Green Wash. Som konsulter till ICA:s management, kan vi inte lova mera än vad vi håller. Vi måste och behöver vara konsekvent transparenta i samtliga kanaler som Sociala Medier och SEO uppdatering av endast ekologiska varor, samt webbapppen (www.ica.se) och TV reklamen måste också representera processen som ICA kommer medverka i, in i hållbar riktning. Samt ta avstånd, eller sälja mindre klimatskadliga maträtter som är halvfabrikat och undvika mat som är besprutad. ICA kommer att bli mer hållbart, och ekologiskt som var på och i tiden 24 år in på 2000-talet. Det är en process som tar tid, och ansträngning, samt ledning som ger mervärde för entusiasm och kraftvilja. Dock behövs det att varje ICA butik gör sin skillnad, och utvecklar sina verksamheter i linje med huvudkontorets kontrakt med oss från Marketing i Sverige AB.
Vilka är vi?
Vilka är Marketing i Sverige AB:
Jo när vi i affärsplanen refererar till ”vi” så menar man Marketing i Sverige AB som är ett transparent AB bolag med IT och konsult- som management tjänster – Inom hållbar inriktning. Vi anlitas av stora bolag för att hjälpa dem i den omställningen som de är i behov utav, tillsammans med framtidsidéer, som är grunden för Marketing i Sverige AB, så är social- och ekologisk- och ekonomisk hållbarhet i centrum.
Vilka är ICA:
ICA är Sveriges mest besökta butik för hushållens behov och livsmedel, som vi – Marketing i Sverige AB kommer samarbeta med för att jobba mot klimatsmarta och ekologiskt smarta ekonomiska lösningar.
Vilka är KRAV märkt:
KRAV märkt är en ekologisk märkning som verkar för att öka på utbudet av ekologisk mat, samt att KRAV har egna utbildningar, som sker internt. KRAV arbetar för bättre djurhållning, bättre skötsel av jord och vattenresurser. KRAV är för social hållbarhet med att förespråka skäliga löner, uppmuntran till djurrätt och vara för att naturen ska respekteras.
Marknadsstrategier:
Eko Premien:
En ekologisk och biodynamisk premie, Eko Premien som skall ges till nya bönder som kan tänka sig omställa, med hjälp av ett kontrakt med KRAV märkt inom ca 3–4 år, skall ses som en booster, för att bönderna ska få upp ögonen för att självmant känna vilja omställa och bli våra grossister och leverantörer, inom en tidsram för 3 – 4 år. Under dessa år kommer vi aktivt jobba, för att få in mera ekologiskt i ICA:s marknad, av hemlevererad mat. Eko Premien ges till grossister, leverantörer och bönder som omställer inom dessa år. Så att omställningen sker, så uppmuntrar vi igenom Eko Premien grossister och deras bolag, att ingå i avtal med KRAV märkt. Det finns redan mycket välgörenhet, och Green Wash inom välgörande sociala projekt, som inte fungerar. Det gäller att vara tydlig med vad som krävs för att bli en ICA bonde, det höjer varumärkets värde igenom transparens i marknadsföringskanalerna som SoMe och TV reklamen.
Premien till grossister bekostas av ICA och deras olika butiker, som franchisar på varumärket. Och i ju med att KRAV märkt är ett märke, som man kan lita på så kan deras konsulter, både utbilda bönder och intressenter, och även ha kontroller som KRAV redan är mycket bra på. Vi valde att premiera kontrakt med KRAV därför att KRAV är en bra märkning, som bygger på erfarenheter och kunskap inom ekologisk odling.
Vad är KRAV-märkt:
KRAV är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV-märkt mat är ekologisk, men har dessutom extra höga krav för biologisk mångfald, mindre klimatpåverkan, god djurvälfärd och bättre arbetsvillkor för anställda.
Att ICA uppmuntrar bönder, till att bli KRAV märkta är en utmärkt sätt att jobba mot social- ekologisk och ekonomisk hållbarhet enligt ESG modellen, då KRAV märkningen kräver mera av bondens självutveckling, som bolagsutveckling, mot mera ekologisk och mera biodynamiska sätt att odla grödor och bättre djurhållning. Vi valde KRAV märkningen därför att EU märkningens standard är mindre ”stränga” regler när det kommer till tex djurskötseln, där KRAV märkt har starka och tydliga ekologiska mål. KRAV märkningen innebär mera djurvälfärd, socialt positiv påverkan och bättre klimatavtryck igenom minskning av konstgödsel, som sipprar ut i grundvattnet, och skapar alger. KRAV undviker kemiska bekämpningsmedel, man tar i stället till odling, med s.k. korsplantering, eller korsodling.
Korsodling: Som exempel om man odlar lök tillsammans med morötter, förvirrar det skadeinsekter, med att kombinationen av doften av morot och lök, blir repellerande för djur som skadar odlingar. Andra sätt att odla och låta jorden vila, är att odla klöver som binder naturliga näringsämnen från rötterna, och skapar därmed levande jordar, som inte tex eroderar eller har vatten som sipprar ut i grundvattnet. I ju med att jordarna blir levande, blir maten också bättre för smaklökarna, dessa förbättringar kommer målkunden att kunna känna av och få förståelse för vanlig odling, och utmaningen med hållbar om ställning.
KRAV och deras bidrag till hållbarhet:
KRAV tar hänsyn till Naturen: Till exempel med odling utan kemikalier. Skapa och inte minska på biologisk mångfald. Jord hälsan är viktigt och vatten får inte förorenas.
KRAV tar hänsyn till Klimatet: Till exempel kretsloppsprincipen, och minimera avfall. Minska klimatpåverkan, tex med förnybara källor. Tillämpa metoder som binder koldioxid i marken, som tex Återställa Våtmarker, och förbjuda torvbrytning.
KRAV tar hänsyn till Djuren: Djuren ska kunna ha naturligt beteende, och vistas i naturen där kalvar får var tillsammans med sina mödrar. Grisar ska kunna böka och hönor sprätta och picka i jorden i total frihet. Ger djuren ekologiskt foder som är fri från tillsatser och ska inte vara genmanipulerad.
KRAV tar hänsyn till Människorna: Rättvisa arbetsvillkor ingår, som rättvisa löner och tex transparens spårbarhet, samtliga KRAV märkta produkter kan spåras. Skapar hållbara arbetstillfällen.
KRAV utbildningar och kontroller:
KRAV märkt ha förutom kontroller och märkning, även möjligheter att utbilda bönder och andra intressenter i olika events. KRAV samarbetar ofta med andra organisationer och rådgivningsföretag för att ge bönder tillgång till praktisk rådgivning kring ekologisk odling, djurhållning, markvård och hållbarhet. Detta innefattar allt från växtföljd och biologisk mångfald till hantering av djur och användning av naturgödsel.
KRAV kontroller:
KRAV har kontroller av mat som är KRAV märkt. Det kan gälla egna matbönder, eller odlingar, men det kan också innefatta ICA:s kontrakt med KRAV. Där KRAV kontrollerar all mat, och hela livsmedelskedjan.
Dessa ting kontrolleras av KRAV:
- Att reglerna för ekologisk produktionen följs.
- Spårbarhet – att kunna visa varifrån livsmedlen kommer.
- Särhållning – att KRAV-märkta livsmedel hålls åtskilda från andra, konventionellt producerade.
Aktiviteter:
Aktiviteter som är pengar- och värdeindrivande verksamheter är:
Samtal med 3–5 bönder om dagen leder till 1–2 accept:
- Samtal med bönder och informationsmöten om ekologisk odling, med träffar genom Zoom eller direktbesök! Dessa möten bör ske i direkt samtal med bondens fru, eller den som beslutar i huset för att fastställa ordningen och få igenom avtal med KRAV. Sedan bör man ha med touch points, det vill säga icke kontrollerade former för kontakt, tex inofficiell kontakt som skapar relationer och mervärde. Där stela och bestämda interaktioner, blir hämmande för utveckling av målen och syften är touch pointsen mycket viktiga.
- KRAV och deras konsulter, samtalar och övertygar grossister, bönder och underleverantörer, att hänga med i den senaste miljömässiga klimatutveckling bland matbolag. Då många fler personer som är ICA´s målkunder, anser att ”ekologiskt är vettigt och fint”. Och då införa socialt entreprenörskapsmodeller, tex få leverantörerna gå med i att märkas KRAV märkt och tar emot Eko Premien, för vidare utveckling av urbana- och icke urbana områden i Sverige.
- Med KRAV märkts egna medlemmar, skapa samtal och medryckande, få leverantörerna att ingå i avtal, mellan ICA, KRAV märkt, och ta emot Eko Premien.
- Flytta ICA´s lager ut till landet och behålla ICA´s redan befintliga lager och butiker i staden. Så att logistikkedjan av mat, blir kortare och urbana samhällen har lättare att bli nådda, med hjälp av ”matbud”, enligt Foodoras principer, distribuera mat, direkt från bonden till staden. Det sparar tid och möda, samt att mat är ”färskvara” därför måste lagret tömmas, i takt med att folk köper mera och mera ekologiskt, och anser att ICA är deras bästa ekologiska val.
Våra matbud:
Våra matbud som kommer distribuera mat, från bonden till staden, kommer ingå i avtal med ICA som anställda, med schyssta lönevillkor för en bättre social hållbarhet, med bra villkor för arbetare. Allt för att köpet av mat, skall ske så smidigt som möjligt. De olika stoppen som maten kommer göra, är följande: Transport från grossist till mellanled, hos ICA butiker som redan finns i staden! Från ICA ska det finnas ”matbud” enligt ”foodora principen” och deras logistik. Skillnaden är bara att ICAS matbud, kommer få en skälig lön. Vi inför en minimilön, som skall brukas för att matbudet ska få skälig lön. Detta är en banbrytande, logistiskt förfarande, som hjälper ICA och varumärket, att positionera sig som främst, bland bolag med matlådor, och även vanliga produkter och blir populärt bland vanliga medelsvensson.
Minimilönen:
Minimilönen är som beskrivet ovan, ett sätt att komma över problem med underbetalda anställda. Foodora principen med smidig matleverans, går att kopiera, men då ska man vara säker på att arbetare som ICA anställer, inte kommer utnyttjas. Och minimilönen får inte missbrukas så att det är till för att arbetare inte skall kunna få bättre löner.
Ekologiskt och Biodynamiskt – Skillnaden:
Ekologisk odling:
Vi kommer uppmuntra bönder, att odla ekologiskt och ha ekologisk djurskötsel därför att EU:s basnivå av ekologisk odling, är mindre kräsna än KRAV. Det finns många, win- win- win-situationer med ekologisk odling. Grödorna blir mersmakande, och har mera näringsinnehåll, än de som är besprutade, eller om de odlades i utarmad jord, som man tidigare brukat utan vila, eller missbrukat kommer grödorna få mindre näring. Det är därför vi påbjuder när skalig ekologisk odling, helt KRAV märkt. KRAV märkt innefattar även socialt ansvar, där de som arbetar skall vara säkrade att få schyssta villkor, och arbetsvillkor som bra lönenivåer.
Biodynamisk odling:
Om man odlar biodynamiskt så går man ett steg längre, mot hållbarhet med hjälp av mera spirituella ting som energier, eller holistisk känsla för frisk och bördig jord. Det handlar mera om holistiska värden så som tex djurens ”välbefinnande” som man i vanliga fall, inte tar mycket hänsyn till i vanlig djurskötsel, som oftast leder till och skapar pandemier, så som fågelinfluensan, svininfluensan och andra pandemier. Även här finns det mycket att vinna, därför att djur som är mentalt friska, behöver då inte hormoner, som också avslappningsmediciner som ges till stressade grisar inom normal ”icke biodynamisk” djurhållning. Inom hållbara biodynamiska odlingar, som vi kommer påbjuda, ICA:s bönder kommer djuren att leva fritt och i samklang med naturen.
Vilka är våra aktörer?
TP-modellen i B2B:
Inom B2B pratar man om trepartsmodellen som ofta är följande tre parter:
- Köparen – ICA står som köpare av en vara eller tjänst från en leverantör och uppmuntrar att återkomma till bönder som vill omställa ekologiskt som biodynamiskt. Det krävs att man samtalar med grossister och leverantörer, igenom att man uppmuntrar, att se hur framgångsrika andra grossister och leverantörer blivit med ”Eko Premien”. Och ser till att använda ICA´s TV reklam, som en portal mot målkunden. För att undvika Green Wash bör processen vara transparenta. ICA bekostar också Marketing Sweden AB:s kostnader i coachning, och management.
- Säljaren – ICA bekostar Eko Premien till de berörda. Bönder, leverantörer och grossister som erbjuder och säljer en eko-reko vara kommer som sagt, med ”Eko Premien” få bli medlem, igenom att man ger dem en tidsfrist på 3–4 år för omställning. Då omställning är komplext och kan kräva en långsam, men inte mindre långsiktig process där vi som mellanhand sköter ICA´s management och ledning.
- Tredje part (Mellanhand) – Marketing i Sweden AB kommer att kommunicera med konsulter från KRAV som ska prata om avtalen som grossisterna ska ingå i. Det är alltid bättre att KRAV förmedlar sin egen information som de behärskar, direkt från och till de olika berörda parterna. Eko Premien försäkrar att bondens omställning fungerar och implementerar ekologi som biodynamiskt odlande. Vi kommer även behöva att ICA anställer personer som ska vara matbud, s.k. ”ICA:s ekobud”, med matlådor och annan mat som beställes i appen. Dessa anställes av ICA själva, och har en nyckelroll i själva distribueringen av mat, från bonden, från ICA´s lager till konsumenter, i en app som man bara klickar, med snabb och smidig uttjeckning i kassan, med även smarta betalningsvillkor till kunden som är valbara till målkundernas service och tjänst.
TP-modellen i B2C
Inom B2C innebär trepartsmodellen följande:
- Konsumenten (Köparen) – Slutkunden vår målkund som köper produkten eller tjänsten för personligt bruk kommer få tydlig och transparent information via appen, så att det blir lätt- och tillgängligt. Målkunden vet att ICA är transparent och genomför en hållbar omställning. Genom att vara tydliga med vad ICA vill åstadkomma för varumärket inom ICA´s sociala kanaler och TV reklam, kommer fler och fler målkunder, bli mera lojala mot ICA som varumärke då de förstår ICA inte gör Green Wash. Utan i stället gör en ansträngning för de globala målen. Och för att slippa göra Green Wash, behöver ICA vara tydlig, med vilka steg som tas i en ekologisk riktning, och transparent med att det är en process som målkunden kan identifiera sig med, i ju med den gröna marknaden för gröna lösningar är öppen.
- Återförsäljaren (Säljaren) – I detta fall ICA som säljer varor till konsumenterna, hjälper bönderna och grossisterna, att samla ihop maten i lager och sända i ICA´s ekologiska matkassar och veggo lådor som finns beskrivet nedan under rubriken ”Andra nya erbjudanden”:
- Tredje part (Plattform) – Det är vi från Marketing i Sverige AB firma med vår app plattform (ICA.se) och till exempel PayPal eller Swish som även en avgift för postens utgifter så uttjeckningen i kassan sker smidigt, det som underlättar transaktionen mellan konsumenten och återförsäljaren är bra. ICA har redan en utformad kort och banksystem, som ger målkunden fördelar, om man handlar hos ICA.
I båda modellerna i B2B och B2C är tredje parten – Marketing i Sverige AB – viktig eftersom de ofta underlättar, förbättrar eller säkerställer management på olika sätt. På det socialt hållbara planet, kan ICA:s egna kort och banksystem, vara bra att ta i akt att valutan kan vara lokal. Utifall globala katastrofer uppstår, så kan man hjälpa ICA:s målkunder att vara mera självförsörjande och utforma och odla med event som lär ut permakultur tillsammans med de svenska bönderna, tex med hjälp av sociala evenemang och ekoturism, med egen ekologisk- som permakultur odling.
Här är de fem krafterna i Porter’s Five Forces-modellen:
- Konkurrens mellan befintliga aktörer (Industry Rivalry)
- Den konkurrensen som finns är konkurrens med bolag som till exempel Hello Fresh och Mathem.
- Implementeringen i affärsplanen: Erbjudandet skiljer sig igenom att Hello Fresh även erbjuder viktminskningstips. Hur man skulle kunna särskilja ICA för att konkurrera effektivt, kan vara igenom att erbjuda sociala events med gemenskap och odling av permakultur och dyl, mera inriktat mot hållbarhet. Om vi vill tävla mot Mathem, bör vi införa någon fiffig låt, som Mathem har som gör att varumärket inte glöms. En låt kan med all enkelhet skrivas in och tillverkas i TV reklamen, som ju redan är så trevlig. Och kan göras trevligare, mera hemmamys.
- Hot från nya aktörer (Threat of New Entrants)
- Denna kraft handlar om hur lätt eller svårt det är för nya företag att ta sig in i branschen. Och inträdesbarriärerna är låga, finns det en större risk att nya företag som tex Mylla.se och Eko ringar etablerar sig och ökar konkurrensen.
- Implementeringen i affärsplanen: De hinder som finns för nya konkurrenter att ta sig in på marknaden de är till exempel kapitalbehov, teknologi, lagar, grossistlager och analysen är att om dessa hinder är tillräckligt höga så skyddas ICA:s position i den meningen att ICA redan är en större aktör än Mylla.se och landets olika eko ringar.
- Kunders förhandlingsstyrka (Bargaining Power of Buyers)
- Här analyseras vilken maktkunderna har över företaget. Om kunderna har många alternativ eller kan lätt byta till konkurrenter, kan de pressa priserna och minska företagets lönsamhet.
- Implementeringen i affärsplanen: Vi bedömer att kunderna blivit kräsna, mycket kräsna. Och det är ett problem som samtliga säljare stöter på. Det viktigaste för att sälja en produkt är att du som säljare tror på det. Om du säljer tex regnskogsträd till utomhusmöbler, kommer du få problem, och Green Wash kommer som beställd. Vi jobbar i stället för att vi står för att ekologiskt är GRIT: Som betyder beslutsamhet. Inom populärpsykologin brukar grit beskrivas som konsten att inte ge upp. Inom psykologin är ”grit” ett icke-kognitivt drag baserat på individens passion för ett visst långsiktigt mål.
- Hur kan öka deras lojalitet, är främst genom TV kanalen som redan erbjuder unika värden, som blir ännu mera unika, med ekologiskt och biodynamiskt ”tänk”? Samtidigt som är ICA ett synligt varumärke, så egentligen så kan ICA höja matpriser för att få råd med Eko Premien, och ändå behålla kunder som är återkommande just på grund av deras lojalitet.
- Leverantörers förhandlingsstyrka (Bargaining Power of Suppliers)
- Denna kraft handlar om hur stark förhandlingsposition leverantörerna har. Det finns verkligen för få leverantörer som erbjuder unika ekologiska produkter så deras priser kommer nog kunna bli pressade uppåt.
- Implementeringen i affärsplanen: Beroendet av leverantörer är stort. Det betyder att makten som leverantörerna har gentemot ICA och KRAV märkt måste säljas in att det är ”socialt hållbarhetsskapande och bra, att gå med.”
- Hot från substitutprodukter (Threat of Substitutes)
- Det finns många substitut, och risken är att det sänker ICA:s lönsamhet.
- Implementeringen i affärsplanen: De flesta kan ju köpa mat vart som helst egentligen, men vill man hjälpa till i ICA´s kampanjer, för att sälja in att ekologiskt är bättre. Och reklamen kan rikta sig för att sälja in välsmakande biodynamiska produkter. ICA måste lita på att kunders efterfråga på ekologiska maträtter och ekologiskt över lag, är den nya epoken, och eran.
Andra aktiviteter: Permakultur events med odling tillsammans.
Permakultur och odling:
Att ICA kan bjuda in målkunden att lära sig odla med permakultur i Facebook events eller å kallad ”Ekoturism”, tillsammans med ekologiska professionella leverantörer som har kunskaper i odling och vad närodlat är för något. Hur kan man odla i trädgården, utan att utsättas för mördarsniglar? Och andra frågor kan vara:
- Vikten av att skapa en bra jord
- Hur du får stor skörd på liten yta
- Vikten av att kunna förkultivera plantor
- Hur du kan ta flera skördar på samma yta
- Hur du odlar på en ”omöjlig” tomt
- Hur du kan förlänga säsongen
- Hur du stoppar sniglarna
- Hur du odlar skott inomhus på vintern
Vad är permakultur?
handlar om att integrera mark, vatten, växter och djur i ett balanserat system där resurser cirkulerar. Man tar inte bara in holistiska och biologiska- som ekologiska aspekter, men man tar även in design av till exempel växthus, för att skapa slutna ekosystem. Detta kan komma att gynna mänskligheten, om kriser i nutid eller framtid uppstår.
Syfte och mål:
Syftet är att förbättra ICA:s e-handel och få fler att känna till med varumärkeskännedom att fler kunder handlar online hos ICA på världens enklaste sätt igenom en tydlig och tillgänglig uttjeckning i ICA appens betalsidor. Skapa en grossistmarknad ute på landet med hållbara avtal tillsammans med KRAV märkt. Jobba på att sammankoppla bönder, med en grossistmatlager och logistiken skötes tillsammans med ICA:s nya app. Syftet är att positionera ICA ännu mera in i den svenska “fredagsmysen” med ekologiska matlådor, så som veganska matlådor eller dylika ekologiskt hållbara matlådor och andra etiska produkter. Förutom att handel av varor skall vara tillgängliga i större omfång, så kommer vi flytta ut ICA:s aktiviteter och lager närmare där bönder odlar ekologiskt så som sedan kan distribueras till staden, igenom att anställa ”eko bud” liksom är matbud en ligt liknande appen ”foodora”. På så sätt att det naturliga valet blir känt som ICA. På så sätt minskar vi människors stress att finna ekologisk mat i vardagen, och även en direkt tillgång till färska, och ekologiska varor närodlat från bonden till hushållen. ICA blir då ett med naturen, och blir en självklar favorit, då man ger målkunden färska råvaror, ekologiska produkter och närodlat, som även uppmuntrar till biodynamisk odling, vilket många kunder föredrar alltmer och mer
Syfte är att bli ledande på den svenska matmarknaden i syfte att införa flera svenska alternativ med utbud och efterfrågan till kunder, med en ekologisk marknad som ökar, och vilja att köpa bra produkter, som finns i varje hem och finns som det absolut bästa alternativet. Tillväxt takten sker i ju med ICA får mer och mer nya kontrakt med bönder, runt om i samtliga län i Sverige och med Eko Premien uppmuntra att gå med i KRAV, och påbörja sin omställning.
Delmål:
Genom att forska inom vilka produkter som ICA redan har som är ekologiska, kan man utgå från att marknadsföra dessa och förbättra deras synlighet i appen, jämfört med vanliga produkter som inte är ekologiska, eller veganska. Det är en bra början. Ett annat delmål, är att följa upp nya ekologiska bönder, och erbjuda dem samarbete, igenom en motiverande premie ”Eko Premien” som gör det lättare att sätta deras och ICA:s hållbarhetsmål.
Visioner och utvecklingsmöjligheter:
Detta sker på en smal skala, men kan absolut skalas upp, mera nationellt som internationellt så att varumärkesmässigt, kan ICA bli som IKEA:s världskända modell. Marknadsandelarna blir fler och fler, i ju med att bönder själva förstår vikten av utbud och efterfrågan då lutar mot ”hållbart tänk”, samtidigt som målkunderna också blir mer och mer medvetna. Det blir ett mål att uppnå: ”Glocalt”, ett uppskalningskoncept som kan brukas av flera andra olika bolag.
ICA behöver fungerande logistik:
- Böndernas omställning: Sker med hjälp av KRAV märkts internutbildningar.
- Lagerhållningen: Sköts av bönderna, grossister och leverantörer till ICA.
- Hanteringen av mat från landet till staden: ICA behöver en central, där all mat packas och sändes, med hjälp av ”eko bud”.
- Eko bud: Eko buden är egentligen personer som jobbar liksom ”foodora” och deras princip, med lättillgänglig mat, i hela staden. Och för att dessa ska få skälig lön och bra anställningsvillkor, så anställs de av ICA med minimilöner som ser till det finns tillräckligt höga löner, som inte får understiga garantin som minimilönen ger till arbetare för att uppnå social hållbarhet.
Hållbarhetsmål:
Målet är att se till så att så många bönder som möjligt vill vara med och ta del av vårt förmånliga ”Eko Premie” till att ingå i ekologiska och biodynamiska odlingar med KRAV märkt, samt snäll djurhållning. Igenom samarbete med bönder uppnår vi mätbara marknadsandelar. Och vinner också mark för att marknadsföringen skall hinna i kapp, det vi gör, i en transparent anda och tydlighet. Transparensen är viktig och när vi går ut i ICA:s TV reklam, så medverkar vi till att upphöja varumärket, igenom att målkunden verkligen ser vad vi gör för steg för steg och förbättringar på hållbarhet, och följa ESG principerna som är en process som liksom TV reklamen är, med ICA:s självutveckling. Vi vill att när skalig odling och när skalig mat, skall vara ekologisk eller biodynamisk, inte endast när skalig. Det skall även vara ”lättillgängligt” vilket innebär, att uttjeckningen i kassan på ICA blir smidig, och lättanvänd, även för personer som är blinda, eller har andra språk och kulturer. Jag anser att hållbarhetsmål, kan nås på detta vis, med ett välgenomtänkt logistiskt program, som för färsk mat, direkt till Sveriges TV- och soffrum.
Ekologisk odling:
Både ekologisk odling och biodynamisk odling, har själen inom hållbarhet. Man vill främja biologisk mångfald. Inga syntetiska gödselmedel eller konstgödsel. Man främjar i stället till biodiversitet, och ekologiskt hållbara hjul. Man strävar efter att bevara jordens hälsa, minska negativ miljöpåverkan och producera näringsrika livsmedel. Undviker gödsel och gifter. Certifieras av KRAV i Sverige.
Biodynamisk odling:
Biodynamisk odling går djupare in på själen av vår modernatur och det handlar om att utöver minska gödsel, och minska pesticider, så vill man införa mera holistiska metoder, så som rensar själen, kroppen och sinne. Det är en filosofi som utvecklades av Rudolf Steiner på 1920-talet. Biodynamiska odlingar är självförsörjande. De kan liknas med permakultur, som är när man stänger in ekologiska system inne i tex inglasad balkong och är mera ute efter jordens harmoni och spiritualitet. Certifieras ofta genom Demeter-certifiering, en av de mest kända certifieringar. Dessa certifieringar inom holistisk biodynamisk odling, är något som vi rekommenderar ICA att nämna för sina KRAV märkt, bönder, men det är inte ett måste. De som jobbar som underleverantörer till ICA ska själva känna: ”Detta är bra och bästa!”
Produktbeskrivning:
Vad innebär skillnaden på ekologisk- och vanlig odling? Det finns stor användning av övergödning, i vanlig odling. Övergödningen hamnar i grundvattnet och skadar forsar och sjöar med algblomning, vi behöver verkligen börja odla ekologiskt och vänligt för klimatet. Det är därför som vi tagit in konsultkunskap från märket KRAV.
Man använder gifter som tex fungicider och pesticider, dödar predatorer som tex, nyckelpigor som finns i det ekologiska hjulet. Dessa djur ger skörden mera hjälp, men många tror inte att nyckelpigor är värda mycket. De äter ju skadeinsekter? KRAV märkt ser till att man odlar på detta ekologiska vis, så att man tex, inte dödar predatorer i det ekologiska systemet, som varje odling bör ha, och vara.
Vi som är Marketing i Sverige AB vill förmedla detta på ett bra sätt så ICA:s märke, upphöjs i ju med att profilen för omtanken om miljön, djur och klimatet blir tydligt och viktigt, samtidigt som vår målkund kan ha kul hemma och laga god mat med bra råvaror. Vi som miljökonsulter, och IT bolag som ger organisationshjälp till andra bolag och märkningar, kommer avgöra och göra stor skillnad, genom differentieringen med ekologiska produkter säljs och synliggörs och biodynamiska odlingssätt uppmuntrar vi också.
Marknadsstrategi:
Specifika erbjudanden enbart för e-handel i appen. Vi måste matcha konkurrenternas priser och erbjudanden för att alltid ligga attraktivt på marknaden samt för att få in nya kunder. Samtidigt så vet också kunden att man får det man betalar för. Det vill säga, om vi i TV reklamen går ut med att vi gör en omställning, så kan målkunden börja känna av tankar och reflektioner att det nog är bra, med en extra peng, för att få riktigt god och näringsrik mat som ekologisk mat ju är. Vi kommer att annonsera våra erbjudanden på sociala medier, samt ICA´s TV reklam och tidningsreklam, samt egna bank.
Igenom att vi flyttar ICA:s grossistlager närmare de ekologiska bönderna så kommer fler och fler när skaliga odlare och bönder kunna nå KRAV märkts utbud av bra mat, som också då blir mer tillgänglig, på hemsidan samt appen. Appen som skall fungera med utvecklad UI och UX som kommer visa mera av de ekologiska varorna, och därmed öka på “ekotänket” i företaget.
ICA:s erbjudanden:
- Veggo låda: Matlåda med veganska produkter, utan soja eller palmolja.
- Eko låda: Matlåda med endast ekologiska varor, från butiken.
- Gröna lådan: Matlåda som innehåller svinn mat, samt
- Kött lådan: Kött utan som kommer direkt från ekologisk bonde.
Andra erbjudanden:
- Specifika erbjudanden vid högtider
- Säsongsanpassning
- Medlemspriser
- Personliga erbjudanden
- Kampanjer
Konkurrens och marknadsanalys:
Konkurrenterna blir nu inte allenast de bolag som har fysiska butiker, nu kommer vi konkurrera med matbutiker, som har handel online som dessutom har olika erbjudanden om tex ekologiska matlådor. Men vi kommer även med ICA:s starka varumärke även kunna konkurrera med bolag, som Mylla.se och Eko Ringar som finns ute på landet då vi inför “ekotänket” till ICA samtidigt som vi kan leverera bondens mat direkt till städerna. ICA kommer genomgå en markant förändring och framgång med hjälp av KRAV märkt, utan att ta väck det bästa ur varumärkets unika framgångskoncept.
Det finns många bolag som säljer ekologiska lådor, men hur kan man lita på att de är äkta ekologiska? Kunder är mycket smartare än för många år sedan. Då kunde en säljare gå upp och sätta fram en monter och “pracka på” så många sälj som möjligt. Om ICA lyckas utkonkurrera Mylla.se och har en marknad i varje län, så kan mycket bra ting hända för ICA även om Mylla.se är ICA´s största konkurrent.
Beståndsdelar i konkurrensanalys:
- Direkta och indirekta konkurrenter: Eko Ringar och Mylla.se, Mathem och Hello Fresh.
- Konkurrenters styrkor och svagheter: Svagheter som Mylla.se har är finansiell låg status.
- Prissättning och erbjudanden: Prissättningen är hög i Sverige just nu, men ICA kan erbjuda bra priser i ju med att man skippar mellanhänder, som stora matbolag och maten kommer direkt från bonden.
- Konkurrenters marknadsstrategier: Mathem har en väldigt snitsig låt på radio som går om och om igen. Vår TV reklam kommer att slå det, ju fler trevliga och mysiga statister som TV reklamen bjuder in, för mer information och smyga in det ekologiska, samtidigt som det finns tydliga inslag av transparens.
Utvärderingsprocess:
Utvärderingen kommer ske med stickprovskontroll utan bondens vetskap, som KRAV märkt själva utför. Dessa stickprovskontroller sker med jämna mellanrum och är synliggörande av utmaningar och problem som måste lösas på kort och på längre sikt, uppnå ett tillfredställande antal bönder, och grossister, att samverka och medverka.
Strategier på aktiviteter:
Strategierna att få ekologiska bönder att sälja som grossister, är att med premien ge dem incitament för att förbättra sitt jordbruk med nya ekologiska metoder, som jordförbättring i stället för jordutkalkning, som exempel. En aktivitet som Eko Premien har, är att KRAV utbildar bönder, så de kan börja om, omställningen. Utbildningen kommer ske, med Zoom eller direktbesök med erbjudanden och uppmanande, att få ett KRAV märkt kontrakt mellan ICA och KRAV. Vi som är eko konsulter, kommer se till att möten blir av, att boka samtalen mellan KRAV märkt, ICA och grossister/leverantörer.
Marknadsöversikt:
Vi är inte ensamma på marknaden, vi har exempelvis Coop, Willys, Hemköp och Mathem som också erbjuder online handel. Därför behöver vi jobba aktivt mot våra konkurrenter för att inte tappa marknadsandelar. Som sagt så finns det många som säljer ekologiska matkassar, men få som levererar äkta ekologisk mat. Vår fördel i marknaden är att vi distribuerar mat och ekomatlådor, på ett väldigt effektivt sätt. Det ska gå att beställa mat, som när man beställer pizza.
Jag menar på att pionjärer som Åke Wikström som håller föredrag om ekologisk odling har fått rätt i sakfrågan när han säger: ”Jag skulle aldrig handla där på ICA eller COOP: Det är bara green wash”? Hur skall man övertyga kunder, speciellt de som läst på. Vilket blivit många fler då medier har mycket information?
Har du ett starkt varumärke men inte en ekologisk plan, så kommer det fallera i green wash då kombinationen bjuder på förvirring, att bolaget skulle bjuda mera på ekologisk basis. Vi som säljer ICA´s tjänster, kan inte “stå för det” om tjänsten är halvdan. Vilket är intressant till exempel om man endast riktar in sig på att differentieringen är med ekologiska märkningar. Det behövs mer än reklam, för att göra kräsna veganer glada. Att använda rätt märkning och ecosertifiering kan vara avgörande både positivt och negativt, då dessa har olika värden och syfte.
Vi behöver flytta vårt vardagsrum från stad till land och på så sätt påbjuda bönder att även dem kan börja odla ekologiskt och enligt ekosystemet där den ekologiska mångfalden finns, fast på riktigt. Detta kommer ske inom 3–5 års tid, att finna rätt ekologiska bönder, och matcha den med det län de kommer ifrån, tillsammans med Eko Premien. Marknaden för den här typen av tjänster är minst sagt ännu inte ens mättad med tanke på att det är så få aktörer som är med i tävlingen, om äkta ekologisk mat, i alla fall enligt Åke Wikström – Den s.k. ”Jord Gubben” med 40–50 års erfarenhet av ekologisk odling, och vad det innebär. För att åstadkomma denna förändring, måste vi börja län för län. Det kommer ta tid, men desto mera avkastning i slutändan.
Genom att mäta KPI (Key Performance Indicators) & ROI (Return on Investment) och kopiera Fair Trades logistik- och Eko Premie program, så kan man säga att tidsramen för olika händelser, är rimligt inom några års, tidsfrist för omställning, och bjuda in ekologiska bönder under en längre tid. Fair Trade har visat att med deras egen ekologiska premie, så kan man med ekonomiska medel styra dit pengaflöde, och hushållning som sig bör vara. Och för ICA finns det endast en eller två konkurrerande aktörer i marknaden som vi vara med och vill utmana:
- Eko Ringar runt om i landet!
- Mylla.se
- Åke Wikström – Den s.k. “Jord Gubben”: https://jordgubben.simplero.com/webinar
- Fair Trade märkning: www.fairtrade.se
Målgrupsanalys:
- Den vanliga svensson, som vill ha fredagsmys utan hinder i vägen. Vår persona bor i staden men vill ha – som köpbeteende – tid över att handla online från lokala bönder. Primär målgrupp: 20-60år. Det skall vara tillgängligt för de flesta. Studenter som är tentastressade kommer ha ICA i bakhuvudet, som alternativ.
Persona:
- Vår persona – Småbarnsfamilj jobbar mycket och har olika aktiviteter i staden och i vardagen och har behov av enkla lösningar på ekologiska problem. Det kan också vara äldreboende, som inte hinner skapa matlådor och själv bära matkassar. De hinner inte att handla under veckan, därför ska de enkelt kunna handla online för att spara tid men de föredrar och tycker ekologiskt är fint, därför vill de från början ta reda på vad maten innehåller och vara 100% säker på att rätt val är ICA.
- Småbarnsfamiljer, studenter, pensionärer, ensamstående personer, människor som vill ha hållbara och mera ekologiska och gärna upptäcka och uppmuntra biodynamiska produkter. Människor som vill underlätta i vardagen och vet ICA är det perfekta valet, då man inte behöver övertänka om man från början vet produkten är samhällsnyttig, ekologisk och ICA är transparent. Med försäljningen av ekokassar direkt från bonden ICA med hjälp av även TV reklamen, vunnit mångas hjärta. Online handel passar vart man än bor i landet. Och kan där med också utöka vinsterna i bolaget.
- Simpel leverans till personer som är studenter som inte vill lämna hemmet/boendet och ökad tillgänglighet. Online handel men även ute på landet, passar samtliga vart man än bor i landet, tex tentamen stressade studenter, som inte hinner handla off-line. Och behöver ha enkla matlådor, med enkla maktfunktioner.
Målkund:
- De som verkligen handlar utav oss.
- Detta kan också inom tidsramen för 3 månader också vara lämpligt att utvärdera och uppfölja under 3–5 års med hållbar omställning.
- Bred målkund: De som tycker om matlagning.
- Smal målkund: De som tycker om och behöver eko reko mat.
Positionering:
ICA:s position är starkt kopplat till vårt vardagsrum, med TV sketcher, som är roliga och fyndiga. Detta skapar en enorm möjlighet till mera och hållbar utveckling, inom många områden, men också att hålla ICA:s självutveckling med transparens som hjälper mål kundens förståelse för varumärket, och hur det blir kopplat till ekologisk-, social- och ekonomisk hållbarhet. Kunden uppfattar ICA som lojalt och transparent, samt något man kan verkligen lita på. Om ICA fortsätter med transparens, så kommer marknadsandelarna, och vinsten att sitta på plats. Som det ska. Man kan tex jämföra ICA med IKEA. Vilka namn är rätt lika, men ändå olika. ICA har absolut möjligheten att röra sig mot marknader utanför Sverige, för att lägga upp denna ”glocala” möjligheten, igenom lokal kännedom om lojala och lokala bönder, och brett, lite mera global möjlighet, som liknar franchising.
Nulägesbeskrivning:
Som sagt efter pandemin kunde man börja handla online. Att inte problematisera eller lösa problemet med att vi behöver äta närodlat och ekologiskt, ja det vore dumt om det är ”business as usual”. Det krävs en hel del ledning och management, för att prata ihop ICA med ICA:s grossister och leverantörer.
Pandemin förändrade hela synsättet på hur man handlar mat och online bolag skapade ”matlådor”. Vi kommer längre och längre bort från naturen, och mycket av maten slängs, samt att det innehåller kemikalier som är skadliga, för människan som naturen. Det unika med ICA:s nya webbapp är att maten finns mat direkt från bonden: Till samtliga svenska hem, direkt med översedd logistik och eko bud. ICA:s mat är dessutom färskvara, så med hjälp av den populära TV reklamen kommer ICA att vara i våra målkunders tankar och minne.
ICA:s produkt kännetecknas av god kvalité, men vi måste öka på den ekologiska profilen i bolaget. Vår produkt kännetecknas av hög kvalité och stor prisvärdhet, då ekologisk- och biodynamisk odling, och djurhållning är vanligt att man använder naturliga medel för skötsel och utveckling. Vilket gör smaken finns kvar i maten, till skillnad från vanlig processad mat, som har mist sin naturliga näring, i ju med mycket pesticider, gifter och övergödning. Dessa varor med syntetisk mat, kommer så småningom att försvinna eller svartlistas av ICA:s huvudkontor, samt franchisetagarna som vill vara med i detta logistiksystem, som börjat fungera igen, då pandemin inte är befintlig längre i den grad det var innan. Det finns dock risker för krig, därför har vi bett ICA att implementera event för självhushållning med kurser inom permakultur, så att Sverige kan vara världsledande, när det gäller suveränitet och självständighet.
- Interna styrkor och svagheter: ICA har ett starkt varumärke, men vi måste se till så att kontrakten med KRAV blir uppföljda, och nedskrivna.
- Finansiell situation: Det som gör ICA:s koncept ekonomiskt hållbar, handlar om att förutom att KRAV utbildar bönder och lagerhållare, utbildar även målgruppen, igom upprepning i de olika digitala kanalerna, att utbudet på ekologisk mat, behöver bero på efterfrågan. KRAV kan i ICA:s vägnar förklara för kunderna om hur viktigt detta är.
- Resurser och kompetenser: Hur välutrustat är företaget i form av personal, teknologi och produktionskapacitet för att möta KRAV och deras uppmuntrande förslag?
- Marknadsposition: Varumärkets uppfattning som målkunden har, är att ICA är i den svenska själen, och är ett självklart val, av ekologiskt odlad matkultur.
Omvärldsanalys:
- Politiska strömningar: Politiska strömningar av god art sker för klimatet. Det är många som jobbar för hållbara mål, tex Agenda 30 som FN lagstadgade 2015 i Paris och ESG, som står för Environmental, Social, and Governance, översätts på svenska till miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. Dessa mål är viktiga att följa och har i ju med Greta Thunbergs bidrag, gett detta globala problemförutsättningar, att lyckas nå målen igenom tydliggörandet om vad vi människor måste göra. Jag tänker problemlösning, i stället för endast problem.
- Ekonomiska strömningar: Det kan vara farligt, om vi har krig i världen, det kan påverka vilken business som helst. Det vet alla att fred är enda lösningen. Det är viktigt att hjälpa etiska och hållbara företag, med att helt enkelt handla där så man får upp deras statistik och flöde på SoMe – Sociala Medier. Permakultur, och event med Ekoturism, kommer bli viktiga sätt att engagera målkunderna, om de vill lära sig om vad hållbar odling, kan innebära för dem själva, men också i form av hjälp till självhjälp. Så att Sverige blir självförsörjande, i fall av nya krig, eller pandemier.
- Sociala Faktorer: Jag tror att fler och fler, väljer ekologiska alternativ. Då måste ICA vara i framkant på vad som kommer vara i “plånbokens makt” alltså konsumentens makt. Det handlar också om en social faktor, att vi kommer behöva och måste använda oss utav, ny sorts köp- och inte släng kultur, som inte bara handlar om överkonsumtion och överproduktion. Det är kunderna som bestämmer. Och kunder är kräsna, de kan använda sig av utbud och efterfrågan, för att driva på arbetet med att få med flera KRAV märkta bönder.
- Teknologiska faktorer: I ju med AI och programmering som det innebär så kan jag tänka mig att man kan programmera en AI bot, med en god intention till exempel med flervalsfunktioner för språk tex svåra språk som kinesiska och arabiska som har olika bokstäver. Så blir det tillgänglig webbapp. Det är så viktigt att intentionen med AI inte blir fel. En god intention skulle vara tex, en AI genererad blogg, där man lär sig odla biodynamiskt eller andra operativa processer som gynnar lärandet. En ond intention med AI skulle vara bra att undvika: Tex AI inom vapenexport, vilket jag ville endast illustrera med hur viktigt intentionen är.
- Konkurrenssituation: Situationen med konkurrens är inte så stor ännu. Vi som jobbar med klimatet och business, kommer vara först i marknaden. Den som är först är störst.
- Klimatetomställning är en viktig faktor, som behövs för att stärka ICA:s varumärke.
Aktiviteter:
- Bygga ut infrastruktur och ta nya marknader (grossister och lager) på landet
- Få kontrakt med grossister ute på landet och starta businessen
- Marknadsundersökningar, kvalitativa som kvantitativa
- Bygge av infrastruktur för grossistlager och logistik
- KRAV ger utbildning till gamla bönder, med vad ekologisk odling innebär
- Var transparent, i vår marknadsföring – rakt igenom så framstår man som lojalt bolag och kan därmed konkurrera ut andra när marknaden är först inom Ekologisk hållbarhet
Andra aktiviteter med marknadsföringen:
- Digitala annonser, 3 för 2 online inom e-handel enbart
- Specifika erbjudanden som ska synas i appen när man använder e-handel
- Lansera AI funktionen i appen med olika språk
- Online tävlingar för e-handel
- Reklam för e-handel och de specifika erbjudande som finns
- Signa upp dig på e-handel och få 20% avdrag på din första beställning
- Handla ska inte vara svårt utan enkelt i kassan
- Specifika erbjudande vid olika högtider
- Erbjudanden
- Olika tävlingar
- Extra bonus vid köp online
- Kampanjer under olika högtider
- Personliga erbjudanden vid födelsedagar
- Personliga erbjudanden utifrån konsumtion/vad man handlar mest
Nulägesanalys: SWOT- analys:
Styrkor (Inre)
| Svagheter (Inre)
|
Möjligheter (Externa)
| Hot (Externa)
|
Tidsplan: För att göra kampanjen mer anpassade efter behov kommer vi komma närmare böndernas egen marknad, och på så vis kunna erbjuda det som odlas direkt från bonden till vårt svenska vardagsrum, med endast ICA som mellanhand.
År | Erbjudande/aktiviteter |
2024 – 2027
Nedan inom ett år: | Appen ska finnas praktiskt online. Fokus på att skapa kontrakt, med ekobönder. Grossist marknad och grossistlager skall finnas ute på landet. Jobba på att sammankoppla bönder, med en grossistmat lager och finna nya biodynamiska bönder, att samarbeta med. Använda UI & UX i appen för att highlighta ekologiska och biologiska produkter jämfört med de vanliga produkterna, och påbörja arbetet med att sälja ut icke ekologiska produkter och börja sälja mera eko reko. Skapa en webbapp som har samtliga funktioner. |
Januari – Mars | Januari – Februari: Lansering och test av nya produkter Februari – Mars: Reklamkampanj inför Påsk |
April – Juni | April – Juni: Eko- och Biodynamiska Påsk erbjudanden Maj – Grill: Erbjud kött från frigående betesdjur Juni – Festmat (midsommar, studenten, examen) |
Juli – September | Juli – Picknick erbjudanden (till stranden) Augusti – Tillbaka till rutiner: Skol-eko låda. September – Kräftskiva |
Oktober – December | Okt – Halloween erbjudande Nov – Black friday Dec – Julmat, nyårs mat
|
Ekonomiplan/ budget:
Här är en budget med fokus på enkla och relativt billiga marknadsföringsåtgärder som fokuserar på digitala kampanjer och grundläggande kundkommunikation samt budget för premie till nya ekologiska bönder. Den ekonomiska hållbarheten framgår spciellt i TV reklamens transparens. Som ICA ger medel för nyanställning, av statister med flera. TV ljuger inte, de flesta TV tittare anseratt ICA reklamen är mycket trevlig, och mysig. Därför satsar vi på TV som kampanj för reklam och visar hur framtidstrogna ICA är som ställer om.
Kostnad | Månadsbelopp | Årsbelopp |
Digital annonsering: (Google Ads, Facebook)
| 15 000 SEK | 180 000 SEK
|
TV reklamens utveckling tex nyanställning av statisterna: | 40 000 SEK
| 480 000 SEK |
E-postmarknadsföring: (verktyg och kampanjer)
| 10 000 SEK | 120 000 SEK |
Utveckling av ICA´s nya app och uppdateringar: | 40 000 SEK | 480 000 SEK |
Kostnad av premie till bönder som omställer: | 15 000 SEK | 180 000 SEK |
Summa: | 120 000 SEK | 1440 000 SEK |
SMART-mål
Specifika
- Hålla sig med grossistlager, i varje län i Sverige, för vidare distribution och KRAV.
- Öka försäljningen med webbappen, ha lager direkt från bonden till staden.
- Öka kundnöjdheten online som i stad, som på landet med ekologiska produkter.
- Öka antalet handlande kunder på webbappen, som har enkel uttjeckning.
- Öka antalet återkommande kunder med hjälp av webbappen och reklam på TV
- Utöka marknadsföringen i TV med mera produkter som är ekologiska.
Mätbara
- Öka försäljningen och konverteringen på e-handeln med 30%-60% inom 5 år
- KPI-Antalet kunder, återkommande kunder som känner igen sig och köper om och om.
- Bra kundbemötande kräver att kundkontaktavdelningen med SoMe är insatta i ämnet.
- Kundnöjdhet undersökning efter varje nytt och återkommande köp, görs i formulär.
- Tidsbestäm att ha samtliga kontrakt med samtliga län i Sverige inom 3–5 år.
Accepterande
- Lockande erbjudanden för kunderna och de flesta vill nu ha ekologiska produkter.
- Biodynamiska och biologiska produkter är en lyxvara, men ändå till rimliga priser.
- Ekologiska och biodynamiska produkter/matkassar behöver inte kosta skjortan.
- Hållbar omställning tar flera år och det är rimligt att tidsfristen är lagom.
- Målkunden förstår att ICA gör en omställning, då de kan följa utvecklingen transparent.
Realistiska
- Utvärdera under varje 3 månaders period, för att se att målen med KRAV kontrakten blir uppnåbara och uppmätta, och utvärderade.
- Analysera våra resultat, för att aktivt kunna jobba mot våra mål och kunna anpassa oss efter marknaden, innebär egentligen att visa på att efterfrågan på eko reko produkter är högt på tapeten, och det är realistiskt att bönder vill gå med på det.
- Det är realistiskt att KRAV använder sig av stickprovskontroller, och Eko Premie till de grossister som väljer ICA:s väg och omställning.
Tidsatta
- Klara av tidsplanen med infrastrukturbygge på 3–5 år, med uppföljningar var tredje månad. Utbyggandet av ICA:s grossistlager är ett mönster taget från Fair Trade, som tål och ge bolagen en vis tidsfrist, för hållbar omställning i stället för att peka ut eller outa någon bonde.
Segmentering:
Segmentering av samtliga aktiviteter vi kommer skapa, är mycket viktiga. ICA riktar sig mot en tentastressad student, som vill äta ekologiskt, men inte vet vilka restauranger som kan leverera detta. Vi riktar oss också mot många olika grupper i samhället. Både människor i storstäder och på landsbygden. Vi har ett stort åldersspann i vår målgrupp, alltifrån 20 års ålder och uppåt. I vår målgrupp så ser vi människor som har en stressig vardag som vill underlätta med matkassar som är ekologiska och bra kött direkt från bonden. Att kunna handla med bara ett knapptryck vart man än är underlättar i vardagen. Vårt breda utbud passar personer med olika ekonomiska förutsättningar. Segmenteringen kommer också innebära att ICA kommer finnas inne i staden, som med lager i landsbygden. Det delar upp ICA:s marknad, att finnas tillgänglig för samtliga som vill ha en förändring i utbud och efterfråga på ekologiska som veganska matlådor.
Teorier inom segmentering:
- Demografisk segmentering: Dela in marknaden baserat på mätbara faktorer som ålder 20–60 år, samtliga kön, studentinkomst, utbildning eller familjesituation är familjelivet framför TV.
- Geografisk segmentering: I Sverige finns det många olika län och landskap som absolut har bönder som kan gå med på KRAV märkt.
- Psyko grafisk segmentering: Kunden är en vanlig stadsbo, som längtar efter mera miljö- och klimatsmarta val. Miljömedvetna konsumenter och företagskunder som prioriterar hållbarhet.
- Beteendemässig segmentering: Målkunden identifierar sig med ”Svensson”, men vi når även ut till andra personer med andra språk och kulturer, deras nyfikenhet för svensk mat, ökar och de vill lära sig om svenska värderingar, samt gärna går kurser hos KRAV med permakultur odling.
Differentiering:
Vår USP är att ICA skall vara ledande inom ekologisk- och biodynamisk omställning bland bönder och erbjuda de bästa produkterna på större skala, till en bred målgrupp. Vår USP – Unique Selling Point är att vi kommer med hjälp av ICA:s starka synliga marknadsposition i TV som är mycket populär, kunna komma närmare vardagsstressade personer, i staden som bönderna ute på landet. Bygga ut grossister på plats, så varorna beställs och fraktas med en direkt och tydligt logistiskt program, gör att varorna blir mera tillgängliga. Denna tillgänglighet kommer differentiera ICA mot andra bolag. Då transparens uppstår då vi inte vill längre sälja produkter som är green wash. Det kommer ses som en nyhet som är mycket välkommen. Att kunna stå för den produkten man själv säljer, gör det lätt att marknadsföra. Vår unika Selling Point är att underlätta i vardagen samt att göra det smidigt för alla typer av människor med olika behov, men att tillfredsställa det behovet med ekologiska och biodynamiska produkter. Samtliga kommer ha tillgång till appen, både Android, som Iphone och Linux system med smidig och snabb uttjeckning i kassan med många olika typer av betalningslösningar samt egen ICA bank, gör det lätt och smidigt att shoppa och maten kommer direkt till stadsborna. Det stora utbudet på matvaror gör att vi hittar en stor målgrupp ur olika aspekter, så som ekonomiskt-, kulturellt- och socialt te med olika språk, och även bra tillgänglighet på webbappen. Vår glädje, består i att denna logistikprogress och logistikmodell, skall kunna anammas, i andra länder, till att börja med Danmark och Norge. Det differentierar ICA på många olika plan:
- KRAV märkta produkter.
- Logistikprogram som är smidig och lätt använd, i stad som på land.
- En webbapp som också är lättanvänd, att klicka uttjeckning går snabbt.
- Ekologiska matbud som kommer med maten direkt hem.
- En möjlighet att utöka ICA:s verksamheter uti andra länder.
Positionering:
Vi vill synas på marknaden på TV och SoMe. ICA:s e-handel ska vara det självklara valet. ICA har redan en stark positionering när det gäller varumärkesupplevelse. Detta betyder att ICA har en stor och tydligt mål, med att bli, med hjälp av KRAV märkt det varumärke som kunden tänker och vill ha. Vårt fokus är att hela tiden ha prisvärda produkter, med en bra kvalitet och en bra kundservice. Vi vill dessutom inte endast ha bra kundservice, vi vill också kunna leverera varor som inte är green wash. Detta går att undvika om man erbjuder ICA:s produkter “Glocalt”. Både i lokalsamhällen och mera utåt sökande, även global expansion som liknar IKEA:s koncept. ICA är ett väletablerat företag som många känner till, det vi måste jobba med för att hålla oss uppdaterade och attraktiva på marknaden när många är intresserade av klimatmål som ESG i största allmänhet, samt 17 Globala mål för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDGs). Vi ska ha i syfte att hela tiden visa för våra kunder om hur vårt omställningsarbete fungerar. För att inte tappa kunder, kommer vi uppdatera kunderna direkt i appen och TV reklamen genom att TV reklamen anställer nya coola typer av olika sortens människor. På så vis medverkar vi till ett mångkulturellt samhälle och alla känner sig välkomna. Att vara transparenta, ger förtroende tillit och lojalitet från våra kunder, då man kan stå för vad man gör för fel och även ha möjligheter att förbättra och kompensera för misstag. Även mycket kritiska röster, som tex “Jordgubben” Åke Wikström kan nås igenom en radikal förändring, som kräver radikalt ekologiskt nytänkande. Detta radikalt ekologiska nytänkande gör att målkunden kommer anse att ICA är det självklara valet, innan målkunden börjar med research av andra ekologiskt-ointresserade bolag.
KPI (Key Performance Indicators):
KPI Key Performance Indicator, är avgörande för att maximera effektiviteten och lönsamheten i B2B och B2C-verksamheter och för att säkerställa att affärsstrategier är på rätt väg mot att uppnå företagets mål. Förväntade intäkter kommer avsevärt vara av markant grad. Med entreprenörsdriven klimatarbete ändra hela banan av den hållbar ekonomiska delar av samhället och samfundet. Dock kommer investeringarna med logistikprogram kräva en hel del. Sådant som är positivt för klimatet, och ekonomisk hållbarhet. Som leder till ekologisk- och social hållbarhet, leder också till ekonomisk win- win- win situation och ekologisk hållbarhet.
Slutsats:
Kunderna efterfrågar alltmer ekologiska och hållbara lösningar vilket är framtiden, förutom eko, väljer flera veganska och glutenfria, som soja- och palmoljefria produkter, samt produkter utan nödvändiga tillsatser i maten som man mår bättre av. De krav som säljare har på sig, är enorma, men det är inte av ondo. Tvärtom tvingas vi omsätta självutveckling, för att förändra egna matvanor som att många önskar köpa mera ekologiskt. Ekonomisk hållbarhet, med egen ICA bankkort: Inför events med odlingar, ekologisk odling, events med ekoturism, och även uppmuntra till biodynamiska odlingar och permakultur, så att människor kan leva, även under kristider. Det kan vara bra att ändå vara förberedd, om omvärldskriser uppstår.
Fair Trade märkningar är ett projekt som också fungerar ungefär så med premierna, jämfört med ICA:s ekopremie, i en ekologisk och biodynamisk webbapp för ICA som vi nu byggt. Vi valde att arbeta med KRAV märkt ty de har tydliga riktlinjer, för ekologisk odling samt utbildningar inom hållbar omställning. Det är en bra början att göra som Fair Trade gjorde och lyckades bli en global rörelse, med hjälp av utbud och efterfrågan, och en bra grund till bolag att bli mera accepterade, i ju med att bolagen går ut offentligt – transparent – och gör en hållbar omställning som pågår under 3–5 år, en omställning som är så behövlig. Och som målkunderna verkligen uppskattar.
Vidare kan man arbeta med hållbara märkningar som nämnda tex Fair Trade. Fair Trade startade som en mycket liten aktör inom försäljning, som drev på social utveckling med hjälp av människor som ville handla, av bra utbud och efterfrågan gav någon extra krona, för människor i fattiga länder. Fair Trade blev en global, men angenäm angelägenhet. Det började med att svenska kyrkliga förbund, insåg man behöver handla med folken i olika delar av världen utan världsmarknadspriser. Deras barnarbete minskade, deras socialt accepter bara löner, till arbetare och bönder, gjorde stor utveckling i deras hemländer. På deras villkor. Detta hade jag jättegärna haft med, som märkning som är ”bra”! I stället för lilla grodan märkning, som är små komiskt, att små grodor blivit utdöda och biodiversiteten försvunnit pga. av regnskogsskövvling. Fair Trade har också stor kapacitet att göra skillnad inom ICA:s koncern.
Att vara säljare, är tufft nu för tiden. Målkunderna kan växla, mellan olika bolag, de kan ändra sig, jämföra och det är tufft att tillfredsställa kunder som själva vet mycket om ekologi och biodynamik så som veganism. Det är därför som ICA skall våga vara först ut, som storbolag, att agera med ”glocalt” ansvar, som kan gynna svenska bönder, öppna landskap och även implementera mallen, utomlands och därmed utöka kunskaperna om socialt-, ekologiskt och ekonomisk hållbarhet för alla.
Mission statement:
Målet är total grön omställning. Det kan vi!
Vision statement:
Vi vill ha en “glocal” grön marknad!